Huiduitslag
Huiduitslag is over het algemeen niet ernstig en een reactie van ons lichaam op factoren in ons lichaam (zoals stress) of factoren van buitenaf. Deze reactie wordt zichtbaar op onze huid.
Wat is huiduitslag?
Huiduitslag is simpel gezegd uitslag die je direct op de huid terug ziet. Denk aan uitslag in de vorm van eczeem, roodheid, schilfering, blaasjes, vlekken of bulten. Soms heb je daarbij ook last van jeuk of zelfs pijnklachten. Bij sommige mensen ontstaan ook klachten als branderigheid, koorts of je ziek voelen. Huiduitslag kan zich voordoen op specifieke lichaamsdelen (bijvoorbeeld het gezicht of je handen) of over grotere delen van het lichaam.
Oorzaken van huiduitslag
Vaak is huiduitslag geen aandoening op zich, maar een gevolg of reactie van een bepaalde aandoening. Zo kun je huiduitslag krijgen door infecties, huidontsteking of zelfs het gebruik van geneesmiddelen. Maar ook stress, te strakke kleding, insectenbeten of een droge huid kunnen huiduitslag veroorzaken.
Vaak geeft het soort huiduitslag al een indicatie over de oorzaak van de huiduitslag. Wel kunnen veel vormen erg op elkaar lijken. Daarom zul je vaak langs de huisarts moeten gaan om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw huiduitslag.
Symptomen van huiduitslag
Er bestaan dus veel verschillende soorten huiduitslag met diverse oorzaken. De gevolgen van deze soorten huiduitslag zijn ook verschillend en kunnen ook per persoon anders zijn. Veel voorkomende gevolgen of symptomen bij huiduitslag zijn:
- Roodheid, een rode vlek of rode vlekken op de huid
- Jeukende huid
- Schilferingen op de huid
- Extreem vette of juist extreem droge huid
- Rode puntjes op de huid
- Blaasjes met vocht op de huid
- Witte bultjes op de huid
- Opgezwollen kliertjes onder de huid
- Jeukende bultjes op de huid
Bij ergere vormen van huiduitslag kun je zelfs ernstigere symptomen krijgen. In dat geval moet je direct contact opnemen met de huisarts. Denk hierbij aan:
- Koorts
- Algehele malaise
- Ernstige zwellingen
- Ademhalings- en/of problemen met slikken
- Braken en/of diarree
- Verwardheid
- Duizeligheid
- Ernstige pijn in hoofd of nek
Behandelen van huiduitslag
Om de exacte oorzaak van huiduitslag vast te stellen is het noodzakelijk naar een dokter te gaan. Zeker wanneer de huiduitslag plotseling optreedt en er geen verklaarbare reden voor is. Vaak geeft de vorm al wel een indicatie, maar onthoud wel dat veel vormen ook erg op elkaar lijken. Bij twijfel wordt verder onderzoek gedaan of doorverwezen naar een specialist.
- Vermijd producten met parfum en kleurstoffen. Shampoo, bodylotion, zeep en cosmetica die deze stoffen bevatten kunnen een reactie van je huid veroorzaken
- Douche niet te heet. Dit droogt je huid uit en maakt het kwetsbaarder
- Én dep je huid droog na het douchen of wassen
- Zorg dat je huid goed gehydrateerd blijft en bescherm deze tegen invloeden van buitenaf
- Laat de huiduitslag ademen door luchtige kleding te dragen
- Laat de huiduitslag met rust, vermijd dat je eraan gaat krabben
- Vermijd factoren die huiduitslag veroorzaken
Bepanthen Eczeem Crème
Bepanthen Eczeem Crème* verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem. Daarnaast ondersteunt Bepanthen Eczeem Crème het huidherstel bij huiduitslag, zoals eczeem of een allergische reactie. Vochtregulerende stoffen zoals glycerine hydrateren de huid en de speciale lamellaire-lipiden technologie herstelt de huidbarrière. Bepanthen Eczeem Crème is te gebruiken bij:
- Licht tot matig eczeem
- Tussen eczeemuitbraken door
- Allergische reacties van de huid (o.a. zonneallergie)
- Jeuk en roodheid van de huid (o.a. jeuk door de processierups)
*Bepanthen Eczeem Crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Soorten huiduitslag
Het soort uitslag is dan ook afhankelijk van de oorzaak ervan. Hieronder staan de vaakst voorkomende soorten van huiduitslag opgesomd.
Huiduitslag door infectieziekten
Deze vorm van huiduitslag zijn het gevolg van besmetting door anderen. Denk daarbij aan kinderziekten als de bof, mazelen, rode hond en waterpokken. Maar ook een bacteriële infectie als krentenbaard, een huidinfectie als schurft en gordelroos als gevolg van het waterpokkenvirus vallen hieronder.
Huiduitslag door huidontstekingen
Bij deze vorm van huiduitslag is de huid ontstoken. Veel voorkomende huidontstekingen waarbij de huid beschadigd is, zijn vormen van eczeem, contactallergie of voedingsallergie, luieruitslag, insectenbeten, psoriasis, rosacea of verbranding door de zon.
Huiduitslag door geneesmiddelen
Geneesmiddelen geven vaak bijwerkingen, een veelvoorkomende bijwerking is jeuk en huiduitslag. Wat vaak voorkomt bij antibiotica, maar ook pijnstillers, epilepsie medicijnen en hartmedicijnen.
Warmte en hitte uitslag
Als de huid erg warm wordt of vochtig (zweet) als gevolg van warmte, kan ook huiduitslag ontstaan. Vaak met jeuk en bultjes als gevolg. Denk hierbij aan huiduitslag in de vorm van zonneallergie, warmte uitslag en smetplekken.