De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes
Yes, je bent zwanger, gefeliciteerd! Helaas zijn niet alle 9 maanden één groot feest en komen er ook veel zwangerschapsklachten bij kijken. Vanaf dag één verandert er veel in je lijf. Je baarmoeder begint langzaam te groeien, je stofwisseling verandert en je hormonen zijn je grootste vijand. Dit brengt helaas vaak ook klachten met zich mee. De kwaaltjes kunnen per trimester, per week, per dag en zelfs per uur verschillen. Hier lees je meer over de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes en tips hoe je ermee om kunt gaan.
1. Vermoeidheid
Waarschijnlijk hét nr. 1 zwangerschapskwaaltje: vermoeidheid. Voornamelijk in het eerste trimester komt dat veel voor. Helaas is hier niet veel tegen te doen. Onze beste tip: geef er gewoon aan toe als dat even kan. Pak je rust, ga optijd naar bed en neem veel tijd voor jezelf. Je kunt eventueel voedingssupplementen bijslikken, bijvoorbeeld Supdradyn Complex Forte met vitamine B2, B3, B5, B6, B12, C, magnesium en ijzer. Deze activeren extra energie bij vermoeidheid.
2. Benauwdheid
Het kan zijn dat je sneller of vaker kortademig of benauwd bent tijdens je zwangerschap. Veel vrouwen krijgen hier helaas last van. Soms kan het helpen om eens ademhalingsoefeningen te proberen.
3. Zwangerschapsjeuk
Echt een kwaaltje om helemaal gek van te worden: de zwangerschapsjeuk. Zo’n 20% van de vrouwen krijgt er last van. Door het groeien van de buik en borsten groeit de huid vaak in korte tijd en sneller dan het eigenlijk bij kan houden. Er komt veel spanning op te staan en dat kan helaas de jeuk tijdens de zwangerschap veroorzaken. Als je hier veel last van hebt, probeer dan eens een jezelf een buikmassage te geven. Gebruik hiervoor een fijne en hydraterende crème (zoals de Bepanthen Crème voor Eczeemgevoelige Huid) en masseer hier zachtjes je buik mee in. Je kunt dit iedere dag doen, 5 minuutjes per dag kan er al voor zorgen dat je huid fijner aanvoelt.
4. Zwangerschapseczeem
Een andere oorzaak van deze vervelende jeuk zou zwangerschapseczeem kunnen zijn. Als jij vroeger wel eens last hebt gehad van eczeem zou het zomaar kunnen zijn dat dit tijdens je zwangerschap weer opduikt. Je krijgt dan last van vervelende rode en schilferende plekken of eczeembulten. Gebruik hiervoor de Bepanthen Eczeem Crème, deze is ook veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Bepanthen eczeem crème is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzijng.
5. Opgezwollen voeten en handen
Vaak houd je meer vocht vast tijdens de zwangerschap. Dit kan zorgen voor dikke enkels, voeten en handen. Dit wordt ook wel zwangerschapsoedeem genoemd. Het vasthouden van vocht tijdens je zwangerschap is helaas niet helemaal te voorkomen. Er zijn enkele dingen die de dikke voeten misschien wat kunnen verlichten: drink bijvoorbeeld veel thee en water, eet zo min mogelijk zout, houd jezelf koel (in de zomer) en leg voor het slapen gaan een kussen onder je benen. Ook het dragen van steunkousen kan er voor zorgen dat het vocht minder kans heeft om zich op te hopen, en dus voor verlichten van de dikke enkels zorgen.
6. Brandend maagzuur
Brandend maagzuur en zure oprispingen komen tijdens de zwangerschap vaak voor. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt hier mee te maken als ze zwanger zijn. Naarmate de zwangerschap vordert, voornamelijk in het derde trimester, speelt ook de omvang van de baarmoeder een steeds grotere rol. Je baby heeft meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op je maag. Hierdoor kan het maagzuur naar boven worden gedrukt en in je slokdarm en keel terechtkomen. Als je hier last van hebt, kan je een maagzuurbinder gebruiken zoals Rennie. Deze zijn ook veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Rennie is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter
7. Lage rugpijn
Zeker in het derde trimester komt lage rugpijn steeds vaker om de hoek kijken. Je bent het gewicht van de baby natuurlijk niet gewend. Hierdoor kan het zijn dat je een andere houding aanneemt. Een verkeerde houding kan voor een verkeerde belasting voor de onderrug zorgen. Let dus goed op je houding, zorg ervoor dat je (ook op je werk) een goede stoel hebt en blijf voldoende bewegen.
8. Obstipatie
Door de groei van je buik tijdens de zwangerschap, hebben de organen in je buik minder ruimte, en daardoor ook je darmen. Hierdoor kan het zijn dat je last krijgt van obstipatie. Je kunt er gemakkelijk zelf wat aan doen, door bijvoorbeeld genoeg water te drinken, vezelrijk te eten en voldoende te bewegen. Blijf je toch last houden? Probeer dan eens een laxeermiddel, zoals IberoLax: een medisch hulpmiddel dat jouw stoelgang op natuurlijke, milde en effectieve wijze verzacht.
9. Zwangerschapsacne
Puistjes en bultjes rondom op je gezicht komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Ook hiervan zijn de hormonen weer de boosdoener. Naast het gezicht kan het ook zo zijn dat het op andere plekken voorkomt, zoals je borst, rug of schouders. Een goede huidverzorging kan ervoor zorgen dat de zwangerschapspuistjes verminderen. Zo kan je het beste je ’s ochtends en ’s avonds je huid schoonmaken met lauw water en een pH-neutrale zeep. Voorkom dat je huid beschadigd raakt door na het wassen huid voorzichtig droog te deppen met een zachte handdoek. Wanneer de acné is verminderd of weggetrokken heeft de huid goede verzorging en hydratatie nodig, dan kun je Bepanthen Verzorgende Crème gebruiken.
Laten we even voorop stellen dat het het allemaal waard is! Naast bovengenoemde punten is er natuurlijk niets mooiers dan het op de wereld zetten van een kind. Die vervelende jeuk, vermoeidheid en maagzuur ben je zo weer vergeten als je jouw prachtige kindje op de wereld hebt gezet.
Ben jij al helemaal klaar voor de komst van jouw baby?
Lees hier over de musthaves in de luiertas of handige tips over de indeling van jouw commode!