Tips bij luier verschonen
Tip: voordat je begint met het verwisselen van de luier van je kleine kun je het beste je handen even wassen èn goed afdrogen & geef je kleintje een speeltje of iets dergelijks voor een beetje afleiding. De luierwissel zal dan sneller gaan.
Zorg voor een warme, schone, droge plek om je baby te verschonen. Veel ouders gebruiken een verschoningskussen, een speciaal kussen dat vaak makkelijk (qua formaat) op de commode past. Je kunt ook een speciaal babymatje gebruiken waar je je kleintje zachtjes op kunt leggen om de luier te verschonen. Een handdoek of een andere zachte ondergrond kan natuurlijk ook, zeker als je onderweg bent is dit vaak een geschikte oplossing.
Checklist vóór het luierverschonen!
Zorg dat je de volgende dingen binnen handbereik hebt:
- Schone luiers
- Voldoende babydoekjes
- Eventueel iets waar je de vieze luier in kunt doen (een luierzakje of iets dergelijks) in het geval er geen afvalcontainer of luieremmer in de buurt is
- Een speciale beschermende baby zalf, zoals Bepanthen Baby Zalf
Hoe verschoon je de vieze luier?
- Maak de tapjes aan de zijkant van de luier open en vouw de tapjes dicht zodat ze aan elkaar plakken en vouw de luier open. Verwijder de luier nog niet helemaal.
- Gebruik babydoekjes om de billetjes schoon te vegen.
- Til de billetjes van je baby omhoog en vouw de vieze luier dicht.
- Gooi de vieze luier weg.
- Gebruik een doekje om de voor- en achterkant van de billen schoon te maken. Bij een meisje is het belangrijk dat je altijd naar de billen toe ‘veegt’.
- Til je baby nogmaals omhoog en maak de billetjes schoon.
Hoe de je een schone luier om?
Wat moet je onthouden:
- Smeer een beschermende zalf op de billetjes zoals Bepanthen Baby Zalf.
- Doe een schone luier om door de billetjes omhoog te tillen en de schone luier onder de schoongemaakte billetjes te leggen. Let goed op wat de voor- en achterkant van de luier is.
- Sluit de luier aan beide kanten door de tapjes dicht te plakken. Pas wel even op dat de plakkertjes niet aan het huidje van je kleine blijven plakken.
- Doe de luier niet te los en niet te strak.
- Vergeet niet de plooitjes van de luier bij de beentjes goed te doen om doorlekken te voorkomen.
- Lees de instructies op de verpakking van eventueel nieuwe luiers; misschien staan er nog specifieke tips bij die je goed kunt gebruiken.
Handige tips met het verschonen van een luier
Geen enkele baby is hetzelfde. Maak je daarom geen zorgen als jij bepaalde dingen anders doet dan je hier leest of van bijvoorbeeld vriendinnen of familie hoort.
Nog een paar extra tips:
- Ammonia in de luier (door poep en urine) kan ervoor zorgen dat de huid van je baby geïrriteerd raakt waardoor de kleine rode babybillen krijgt. Probeer daarom zo snel mogelijk de luier van je baby te verwisselen zodra je in de gaten hebt dat deze vies is.
- Probeer de luier niet te verschuiven als je deze hebt aangedaan. Dit kan gaan schuren en voor een geprikkelde huid zorgen.
- Geef je kleintje een speeltje of iets dergelijks voor een beetje afleiding. De luierwissel zal dan sneller gaan.
Luier verschonen en Bepanthen Baby Zalf
Bepanthen Baby Zalf kun je bij elke luierwisseling gebruiken en bevat geen onnodige toevoegingen zoals parfum, conserveermiddelen en kleurstoffen. Benieuwd?
Lees meer over Bepanthen Baby Zalf